Cauta:
  News  Monden  Media  Finante  Social  Social avocatura  Sanatate  Evenimente  Industrie  Media evenimente  

educatie  Intalnire cu Antnio Lobo Antunes educatie

Opera sa este tradusa in peste douazeci de limbi, la edituri prestigioase.

Subiectul intalnirii il face opera marelui scriitor, in special romanul sau Buna seara lucrurilor de pe-aici, aparut in traducerea Micaelei Ghitescu, in colectia Raftul Denisei la Editura Humanitas. Experientele sale in aceste lumi vor fi sursa de inspiratie pentru multe dintre romanele sale.

Primele romane publicate de António Lobo Antunes, Memorie de elefant, La dracu-n praznic si Cunoasterea infernului, cu o puternica tenta autobiografica, l-au propulsat imediat printre autorii portughezi contemporani cei mai cititi si comentati, pe plan national si international.

Din 1985 a renuntat la profesia de medic, dedicandu-se in exclusivitate scrisului, urmand alte romane si numeroase distinctii literare internationale.

Romane publicate de António Lobo Antunes:

Memorie de elefant (1979), La dracu-n praznic (1979), Cunoasterea infernului (1980), Explicarea pasarilor (1981), Fado-ul Alexandrin (1983), Actul osanditilor (1985), Intoarcerea caravelelor (1988), Tratatul pasiunilor sufletului (1990), Ordinea naturala a lucrurilor (1992), Moartea lui Carlos Gardel (1994), Istoria hidroavionului (1994), Manualul inchizitorilor (1996), Splendoarea Portugaliei (1997), Indemn catre crocodili (1999), Nu intra atat de repede in noaptea asta obscura (2000), Ce voi face cand totul arde? (2001), Sa arati cu degetul centrul pamantului (2002), Buna seara lucrurilor de pe-aici (2003), Eu am de iubit o piatra (2004), Ieri nu te-am vazut in Babilonia (2006), Numele meu este legiune (2007), Arhipelagul insomniei (sub tipar).

Dintre romanele lui António Lobo Antunes, la Editura Humanitas au aparut pana acum, in traducerea Micaelei Ghitescu, urmatoarele:

Intoarcerea caravelelor (2003) - O istorie polemica si parodica, intr-un registru de fantezie si umor, a marilor calatorii de descoperiri portugheze din secolul al XVI-lea.

Cuvant catre crocodili (2004) - Pregatirea unei lovituri a "nostalgicilor" regimului fascist dinaintea Revolutiei Garoafelor din 1975, vazuta prin prisma a patru femei, partenere ale teroristilor.

Manualul inchizitorilor (2005) - Relatarea vietii "postrevolutionare" a unui fost ministru al regimului salazarist.

Buna seara lucrurilor de pe-aici (2006) - Angola postcoloniala, agenti secreti portughezi si americani care isi disputa monopolul asupra traficului cu diamante. O lume in care razboiul a lasat rani adanci, o tara nesigura, unde prezentul este impovarat de amintiri si viitorul pare o promisiune mereu neonorata. Autor a douazeci de romane, scriitorul portughez este detinator a numeroase premii literare si a figurat de multe ori pe lista scurta pentru Premiul Nobel de Literatura. Actualmente se afla sub tipar, in Portugalia, un Dictionar al operei sale.

Recent, in 11 aprilie 2008, au avut loc la Sorbona si, in aceeasi zi, la Centrul Calouste Gulbenkian din Paris, doua dezbateri privind opera scriitorului.

Opera sa a fost rasplatita cu numeroase distinctii nationale si internationale, printre care:

- Premiul Camões - 2007

- Premiul José Donoso - Chile, 2006

- Premiul Ierusalim - 2005

- Premiul Uniunii Latine - 2003

- Marele Premiu Ovidius acordat de Uniunea Scriitorilor din Romania - 2003

- Premiul de Stat al Austriei pentru Literatura - 2001

- Premiul pentru Cea Mai Buna Carte Straina - Franta, 1997

A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Trás-os-Montes si Alto Douro in 2007
Invitati sa vorbeasca despre scriitor: Cezar Paul Badescu, Andrei Ionescu, Micaela Ghitescu si Denisa Comanescu (director general al Editurii Humanitas Fiction).

Joi, 8 mai, Universitatea Ovidius din Constanta ii va decerna scriitorului titlul de Doctor Honoris Causa. BUCURESTI / 16:21, 30. 04. 2008

"Un romancier de prima marime" - George Steiner

Marti, 6 mai, ora 16:00, la Uniunea Scriitorilor din Romania, in Sala Oglinzilor, are loc intalnirea cu scriitorul António Lobo Antunes, unul dintre cei mai importanti romancieri europeni contemporani. Cu aceeasi ocazie, la Centrul de Studii Portugheze al Facultatii de Litere din cadrul Universitatii Ovidius se infiinteaza catedra "António Lobo Antunes", finantata de Institutul Camões din Portugalia.

António Lobo Antunes s-a nascut la 1 septembrie 1942, la Lisabona. In caleidoscopul violent al acestui univers iesit din matca, vocile protagonistilor se impletesc pentru a spune o singura poveste: cea a conditiei umane, definita ca suma a tuturor regretelor si sperantelor.

In colectia "Raftul Denisei" a Editurii Humanitas Fiction urmeaza sa apara romanul Ordinea naturala a lucrurilor, in traducerea Micaelei Ghitescu.

In afara de romane, a publicat si 3 volume de cronici, reunind textele care i-au aparut periodic in reviste portugheze si care sunt apoi reluate in Spania si in alte tari (unele aparand si in limba romana, cu precadere in revista Romania literara):

Carte de cronici (1998)

A doua carte de cronici (2002)

A treia carte de cronici (2006)

Sub ingrijirea fiicelor scriitorului, a aparut in 2005 o culegere a scrisorilor trimise de acesta sotiei sale, de pe frontul din Angola, un adevarat jurnal de razboi, intitulat Din aceasta traire de-aici, pe aceasta hartie descrisa.

Opera lui António Lobo Antunes a facut obiectul a numeroase studii, teze de doctorat si colocvii, dintre care mentionam colocviul international organizat la Bucuresti in 2004, cu sprijinul Institutului Camões si al Institutului Portughez al Cartii si Bibliotecilor din Portugalia. Plecand in 1971 in fosta colonie portugheza Angola, a participat la razboiul colonial, lucrand intr-un spital militar de front pana in 1973. Prin traditie de familie, a exercitat, timp de mai multi ani, profesiunea de medic psihiatru, in principal in Lisabona. De asemenea, printre interviurile pe care le-a dat, se remarca volumul Convorbiri cu António Lobo Antunes (2002) de Maria Luisa Blanco; merita mentionat, de asemenea, volumul Fotobiografie (2004) realizat de Teresa Coelho.

 
educatie educatie

Articole 'Fresh'

JAZZAJ LA ARCUB Concert live Gypsy

Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str


Articole 'populare'


Alte articole


 
 

 trebuie sa te conectezi mai intai

 
 

©23-Aug-2019

 |Fotograf nunta|Fotograf botez|EDUCATIE - 2019 - reportaj.com